Skrotade och nyregistrerade Toyota bilar i december 2021

Här presenteras statistik för antalet skrotade och nyregistrerade Toyota-bilar i december 2021. I samma månad har 412 Toyota lämnats för skrotning i Sverige medan 1 843 har nyregistrerats. Diagrammet visar de 5 mest frekventa Toyota-modellerna som skrotats.

Drivmedel för skrotade Toyota i december (redovisade)

308 st. Bensin

66 st. Mild-Hybrid Bensin

38 st. Diesel

Drivmedel för registrerade Toyota i december (redovisade)

1 247 st. Mild-Hybrid Bensin

260 st. Plug-in Hybrid Bensin

208 st. Diesel

104 st. Bensin

24 st. Electric

Stort återvinningsvärde i uttjänta Toyota bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Volvo-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

342 st.

Lämna din Toyota till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 6 237 st. Toyota strukits ur vägtrafikregistret medan 26 940 har nyregistrerats. I december skrotades 11 794 personbilar medan 29 644 nyregistrerades. Och under året har 186 482 personbilar skrotats medan 333 320 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Toyota modeller i december visas nedan

94 st. Corolla har skrotats

71 st. Avensis har skrotats

66 st. Yaris har skrotats

38 st. Prius har skrotats

27 st. Aygo har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Toyota modeller i december visas nedan

529 st. RAV4 har nyregistrerats

327 st. Corolla har nyregistrerats

326 st. Yaris Cross har nyregistrerats

154 st. Yaris har nyregistrerats

147 st. C-HR har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken