Skrotade & nyregistrerade personbilar i Sverige

Här redogörs statistik för skrotade och nyregistrerade personbilar i Sverige. 80 % av de 20 vanligaste bilmärkena kommer att presenteras. Klicka på respektive bilmärke för att få statistik månad för månad. Här kommer man bl.a. kunna följa vilka biltillverkare som är mest framgångsrika att fasa ut bilar med fossildrift.

Bilstatistiken avslöjar bilköparnas klimatinsatser

Siffror från bilskrot visar, att nära hundra procent av skrotade bilar har varit bensin eller dieseldrivna. Det understryker att biltillverkarna, förutom Tesla, slumrat en längre tid. Men statistiken från nyregistreringar pekar på en kontinuerlig förändring. När det är dags att skrota bilen, som bedöms som uttjänt, väljer många en ”elbilsvariant”, även om steget till fossilfri körning fortfarande är långt. Det existerar tre tekniska varianter inom ”elbils”-utvecklingen.

Mild Hybrid eller Hybrid

Systemet lagrar energi från inbromsningar och frirullsåkning i ett extrabatteri med cirka 0,44 kWh. Det utnyttjas vid starter. Systemet fungerar med till och från-slag av motorn vid stopp och inom olika fartintervaller. Vid tre-dubbling av extrabatteriets kapacitet kan bilen köras upp till 2 km med eldrift och döps ofta, av biltillverkarna, till Hybrid. Den totala effekten i sänkt utsläpp av växthusgaser är beräknad genom 7 procent lägre bränsleförbrukning. Och det värdet skall sättas vid bedömningen av alternativets klimatförbättring.

Plug-in Hybrid eller laddhybrid

Den här kategorin är konstruerad för eldrift vid sidan av den obligatoriska bränslemotorn, även om systemet är starkt begränsat till batterikapaciteten. Ett 8,9 kWh batteri kan vid blandad körning driva bilen cirka 5 mil. Biltillverkarna har nått olika utvecklingsfaser, vilket visar sig i statistiken för nyregistrerade modellers drivmedel. Systemet kan ge stora klimatförbättringar. Det kräver dock en mycket god laddningsplanering, och att körsträckorna ligger inom max-intervallen. Men elförbrukningen, av cirka 1,5 kWh per mil, borde ge en extra sporre till den ekonomiska bilägaren.

Electric (Rena el bilar)

Ger en bilkörning helt utan utsläpp av växthusgaser. Med ett 64 kWh batteri kan en 45 mils körsträcka uppnås. Men det krävs ett nätverk av snabbladdande stationer. Teslas super-charger med 135 kW är inget för hemmaladdarna, som kan ladda med max 2,3 kW från sina normala uttag. Den statistiska nyregistreringen, gällande ”Electric”, kommer emellertid att ge en fingervisning om när det landsomfattande laddningsproblemet kommer att löses, och ge bilägare möjlighet till en optimal klimatinsats.