Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar december 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i december 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I december har totalt 412 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 812 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i december (redovisade)

324 st. Bensin

81 st. Diesel

4 st. Ethanol

2 st. Mild-Hybrid Bensin

1 st. Electric

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i december (redovisade)

283 st. Electric

201 st. Bensin

134 st. Diesel

123 st. Plug-in Hybrid Bensin

36 st. Mild-Hybrid Bensin

3 st. Natural Gas

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 7 196 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret medan 12 847 har nyregistrerats. I december skrotades 11 794 personbilar medan 29 644 nyregistrerades. Och under året har 186 482 personbilar skrotats medan 333 320 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i december visas nedan

177 st. Octavia har skrotats

140 st.Fabia har skrotats

55 st. Felicia har skrotats

15 st. Yeti har skrotats

15 st. Superb har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i december visas nedan

253 st. Octavia har nyregistrerats

242 st. Enyaq iV har nyregistrerats

135 st. Superb har nyregistrerats

66 st. Kamiq har nyregistrerats

32 st. Scala har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken