Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar oktober 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i oktober 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I oktober har totalt 566 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 880 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i oktober (redovisade)

443 st. Bensin

118 st. Diesel

3 st. Natural Gas

1 st. Ethanol

1 st. Mild-Hybrid Bensin

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i oktober (redovisade)

380 st. Electric

243 st. Bensin

120 st. Plug-in Hybrid Bensin

103 st. Diesel

23 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 6 195 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret medan 11 237 har nyregistrerats. I oktober skrotades 15 624 personbilar medan 22 241 nyregistrerades. Och under året har 157 866 personbilar skrotats medan 280 287 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i oktober visas nedan

245 st. Octavia har skrotats

175 st. Fabia har skrotats

120 st. Felicia har skrotats

12 st. Roomster har skrotats

11 st. Superb har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i oktober visas nedan

380 st. Enyaq iV har nyregistrerats

144 st. Octavia har nyregistrerats

92 st. Kamiq har nyregistrerats

71 st. Kodiaq har nyregistrerats

69 st. Superb har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken