Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar mars 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i mars 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I mars har totalt 842 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 1 813 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i mars

700 st. Bensin

136 st. Diesel

3 st. Ethanol

3 st. Natural Gas

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i mars

740 st. Bensin

586 st. Plug-in Hybrid Bensin

354 st. Diesel

95 st. Mild-Hybrid Bensin

29 st. Electric

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 1 821 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret, medan 3 752 har nyregistrerats. I mars skrotades 18 683 personbilar, medan 55 161 nyregistrerades. Och under året har 45 124 personbilar skrotats medan 103 616 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i mars visas nedan

382 st. Octavia har skrotats

249 st. Fabia har skrotats

147 st. Felicia har skrotats

40 st. Superb har skrotats

9 st. Romster har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i mars visas nedan

571 st. Octavia har nyregistrerats

354 st. Superb har nyregistrerats

231 st. Karoq har nyregistrerats

221 st. Kodiaq har nyregistrerats

216 st. Kamiq har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken