Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar april 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i april 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I april har totalt 698 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 873 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i april

565 st. Bensin

127 st. Diesel

5 st. Ethanol

1 st. Natural Gas

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i april

356 st. Bensin

159 st. Electric

150 st. Plug-in Hybrid Bensin

122 st. Diesel

55 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 2 519 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret, medan 4 625 har nyregistrerats. I april skrotades 16 109 personbilar, medan 23 465 nyregistrerades. Och under året har 61 233 personbilar skrotats medan 127 081har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i april visas nedan

262 st. Octavia har skrotats

189 st. Fabia har skrotats

163 st. Felicia har skrotats

59 st. Superb har skrotats

18 st. Yeti har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i april visas nedan

198 st. Octavia har nyregistrerats

150 st. Enyaq iV har nyregistrerats

122 st. Superb har nyregistrerats

98 st Fabia har nyregistrerats

95 st. Kamiq har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken