Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar februari 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i februari 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I februari har totalt 559 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 985 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i februari

454 st. Bensin

98 st. Diesel

4 st. Ethanol

2 st. Natural Gas

1 st. Mild-Hybrid Bensin

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i februari

327 st. Bensin

311 st. Diesel

145 st. Plug-in Hybrid Bensin

103 st. Mild-Hybrid Bensin

88 st. Natural Gas

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 1 067 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret, medan 2 323 har nyregistrerats. I februari skrotades 14 130 personbilar, medan 25 544 nyregistrerades. Och under året har 28 921 personbilar skrotats medan 57 338 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i februari visas nedan

224 st. Octavia har skrotats

204 st. Fabia har skrotats

102 st. Felicia har skrotats

12 st. Superb har skrotats

8 st. Romster har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i februari visas nedan

378 st. Octavia har nyregistrerats

146 st. Superb har nyregistrerats

145 st. Kodiaq har nyregistrerats

108 st. Kamiq har nyregistrerats

85 st. Karoq har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken