Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar januari 2022

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda-bilar i januari 2022. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda-modeller som skrotas. I denna månad har totalt 433 Skoda-bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 778 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda i januari (redovisade)

355 st. Bensin

72 st. Diesel

2 st. Ethanol

2 st. Natural Gas

1 st. Mild-Hybrid Bensin

Drivmedel för nyregistrerade Skoda i januari (redovisade)

206 st. Bensin

194 st. Electric

144 st. Diesel

100 st. Plug-in Hybrid Bensin

74 st. Natural Gas

60 st. Mild-Hybrid Bensin

Skoda:s försäljning av el-varianter jämförd med genomsnittsvärden

Under nuvarande år har 778 Skoda nyregistrerats varav 194 (24,9 %) har varit

Electric och 100 (12,9 %) har varit Plug-in Hybrid samt 433 Skoda har skrotats.

Under samma tid har 19 230 personbilar nyregistrerats varav 4 698 (24,4 %) har varit Electric och 4 851 (25,2 %) har varit Plug-in Hybrid samt 11 000 har skrotats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda-modeller i januari visas nedan

167 st. Fabia har skrotats

161 st. Octacvia har skrotats

70 st. Felicia har skrotats

13 st. Superb har skrotats

7 st. Yeti har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda-modeller i januari visas nedan

226 st. Octavia har nyregistrerats

194 st. Enyaq iV har nyregistrerats

92 st. Kamiq har nyregistrerats

91 st. Kodiaq har nyregistrerats

80 st. Superb har nyregistrerats

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken