Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar januari 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i januari 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I januari har totalt 420 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 954 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i januari

348 st. Bensin

68 st. Diesel

3 st. Natural Gas

1 st. Ethanol

Drivmedel för nyregistrerade Skoda i januari

286 st. Diesel

280 st. Bensin

188 st. Plug-in Hybrid Bensin

133 st. Mild-Hybrid Bensin

44 st. Electric

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. I januari skrotades 12 311 personbilar medan 22 911 nyregistrerades.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i januari visas nedan

162 st. Octavia har skrotats

145 st. Fabia har skrotats 

94 st. Felicia har skrotats

9 st. Romster har skrotats

5 st. Superb har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i januari visas nedan

346 st. Octavia har nyregistrerats

213 st. Superb har nyregistrerats

131 st. Kodiaq har nyregistrerats

62 st. Karoq har nyregistrerats

60 st. Scala har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken