Skrotade och nyregistrerade Mercedes bilar oktober 2021

Här presenteras statistik för antalet skrotade och nyregistrerade Mercedes-bilar i oktober 2021. I oktober har 475 Mercedes lämnats för skrotning i Sverige medan 1 314 har nyregistrerats. Diagrammet visar de 5 mest frekventa Mercedes-modellerna som skrotats.

Drivmedel för skrotade Mercedes i oktober (redovisade)

248 st. Bensin

221 st. Diesel

5 st. Natural Gas

1 st. Mild-Hybrid Diesel

Drivmedel för nyregistrerade Mercedes i oktober (redovisade)

464 st. Diesel

306 st. Plug-in Hybrid Diesel

257 st. Plug-in Hybrid Bensin

145 st. Electric

103 st. Bensin

30 st. Mild-Hybrid Bensin

9 st. Mild-Hybrid Diesel

Stort återvinningsvärde i uttjänta Mercedes bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Mercedes-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Mercedes till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 4 877 Mercedes strukits ur vägtrafikregistret medan 17 495 har nyregistrerats. I oktober skrotades 15 624 personbilar medan 22 241 nyregistrerades. Och under året har 157 866 personbilar skrotats medan 280 287 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa Mercedes-modellerna som skrotats i oktober

137 st. E-Class har skrotats

110 st. C-Class har skrotats

44 st. Sprinter har skrotats

43 st. Vito har skrotats

41 st. A-Class har skrotats

De 5 mest frekventa Mercedes-modellerna som nyregistrerats i oktober

189 st. E-Class har nyregistrerats

168 st. GLA-Class har nyregistrerats

134 st. E-Class har nyregistrerats

133 st.Vito har nyregistrerats

130 st. Sprinter har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken