Skrotade och nyregistrerade Mercedes bilar januari 2021

Här presenteras statistik för antalet skrotade och nyregistrerade Mercedes-bilar i januari 2021. I januari har 376 Mercedes lämnats för skrotning i Sverige medan 1 776 har nyregistrerats. Diagrammet visar de 5 mest frekventa Mercedes-modellerna som skrotats.

Drivmedel för skrotade Mercedes i januari (redovisade)

188 st. Bensin

181 st. Diesel

4 st. Natural Gas

1 st. Mild-Hybrid Diesel

1 st. Plug-in Hybrid Bensin

1 st. Electric

Drivmedel för nyregistrerade Mercedes i januari (redovisade)

688 st. Diesel

375 st. Plug-in Hybrid Diesel

346 st. Plug-in Hybrid Bensin

286 st. Bensin

42 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Mercedes bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Mercedes-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Mercedes till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar har närmast försvunnit. Under jan. har 376 st. Mercedes strukits ur vägtrafikregistret medan 1 776 har nyregistrerats . I jan. skrotades totalt 12 311 personbilar medan 22 911 nyregistrerades.

De 5 mest frekventa Mercedes-modellerna som skrotats

I jan. har 93 st. E-Class skrotats

I jan. har 92 st. C-Class st. Mondeo skrotats

I jan. har 42 st. Vito skrotats

I jan. har 34 st. A-Class skrotats

I jan. har 33 st. Sprinter skrotats

De 5 mest frekventa Mercedes-modellerna som nyregistrerats

I jan. har 342 st. E-Class nyregistrerats

I jan. har 232 st. A-Class nyregistrerats

I jan. har 222 st. CLC-Class nyregistrerats

I jan. har 187 st. CLA-Class nyregistrerats

I jan. har 126 st. Vito nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken