Skrotade och nyregistrerade Kia bilar mars 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Kia bilar i mars 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Kia modellerna som skrotas. I mars har totalt 186 Kia bilar lämnats för skrotning i Sverige, samt 3 572 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Kia modeller i mars (redovisade)

104 st. Bensin

78 st. Diesel

2 st. Mild-Hybrid Bensin

1 st. Plug-in Hybrid Bensin

1 st. Electric

Drivmedel för nyregistrerade Kia i mars (redovisade)

2 395 st. Mild-Hybrid Bensin

450 st. Bensin

359 st. Electric

321 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Kia bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Kia-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Kia till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 520 st. Kia strukits ur vägtrafikregistret, medan 7 786 har nyregistrerats. I mars skrotades 18 683 personbilar, medan 55 161 nyregistrerades. Och under året har 45 124 personbilar skrotats medan 103 616 har nyregistrerats.


De 5 mest frekventa skrotade Kia modellerna i mars visas nedan

69 st. Ceed har skrotats

25 st. Rio har skrotats

22 st. Picanto har skrotats

19 st. Sportage har skrotats

16 st. Carens

De 5 mest frekventa nyregistrerade Kia modellerna i mars visas nedan

1 288 st. Ceed har nyregistrerats

1 211 st. Niro har nyregistrerats

547 st. Sorento har nyregistrerats

174 st. Stonic har nyregistrerats

153 st. Picanto har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken