Skrotade och nyregistrerade Kia bilar maj 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Kia bilar i maj 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Kia modellerna som skrotas. I maj har totalt 135 Kia bilar lämnats för skrotning i Sverige, samt 2 127 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Kia modeller i maj (redovisade)

72 st. Bensin

53 st. Diesel

4 st. Plug-in Hybrid Bensin

3 st. Electric

2 st. Mild-Hybrid Bensin

Drivmedel för nyregistrerade Kia i maj (redovisade)

1 203 st. Plug-in Hybrid Bensin

479 st. Electric

249 st. Bensin

185 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Kia bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Kia-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Kia till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 650 st. Kia strukits ur vägtrafikregistret, medan 9 904 har nyregistrerats. I maj skrotades 16 255 personbilar, medan 26 674 nyregistrerades. Och under året har 77 488 personbilar skrotats medan 153 755 har nyregistrerats.


De 5 mest frekventa skrotade Kia modellerna i maj visas nedan

35 st. Ceed har skrotats

24 st. Picanto har skrotats

15 st. Rio har skrotats

10 st. Carens har skrotats

9 st. Sportage har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Kia modellerna i maj visas nedan

774 st. Niro har nyregistrerats

773 st. Ceed har nyregistrerats

241 st. Sorento

113 st. Picanto har nyregistrerats

104 st. Stonic har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken