Skrotade och nyregistrerade Kia bilar juni 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Kia bilar i juni 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Kia modellerna som skrotas. I juni har totalt 141 Kia bilar lämnats för skrotning i Sverige, samt 2 940 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Kia modeller i juni (redovisade)

68 st. Diesel

67 st. Bensin

3 st. Plug-in Hybrid Bensin

3 st. Mild-Hybrid Bensin

Drivmedel för nyregistrerade Kia i juni (redovisade)

1 578 st. Plug-in Hybrid Bensin

718 st. Electric

418 st. Bensin

213 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Kia bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Kia-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Kia till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 926 st. Kia strukits ur vägtrafikregistret, medan 1 497 har nyregistrerats. I juni skrotades 16 727 personbilar, medan 38 707 nyregistrerades. Och under året har 94 215 personbilar skrotats medan 192 462 har nyregistrerats.


De 5 mest frekventa skrotade Kia modellerna i juni visas nedan

44 st. Ceed har skrotats

25 st. Picanto har skrotats

13 st. Sportage har skrotats

10 st. Rio har skrotats

10 st. Carens

De 5 mest frekventa nyregistrerade Kia modellerna i juni visas nedan

1 073 st. Ceed har nyregistrerats

985 st. Niro har nyregistrerats

402 st. Sorento

272 st. Rio har nyregistrerats

92 st. Picanto har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken