Skrotade och nyregistrerade Citroen bilar mars 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Citroen bilar i mars 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Citroen modellerna som skrotas. I mars har totalt 673 Citroen bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 1 036 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Citroen modeller i mars (redovisade)

390 st. Bensin

279 st. Diesel

2 st. Ethanol

1 st. Electric

1 st. Mild-Hybrid Diesel

Drivmedel för nyregistrerade Citroen i mars (redovisade)

520 st. Bensin

496 st. Diesel

15 st. Plug-in Hybrid Bensin

5 st. Electric

Stort återvinningsvärde i uttjänta Citroen bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Citroen-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Citroen till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 1 564 st. Citroen strukits ur vägtrafikregistret, medan 1 843 har nyregistrerats. I mars skrotades 18 683 personbilar, medan 55 161 nyregistrerades. Och under året har 45 124 personbilar skrotats medan 103 616 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Citroen modeller i mars visas nedan

139 st. C5 har skrotats

123 st. Berlingo har skrotats

92 st. C3 har skrotats

54 st. Jumpy har skrotats

46 st. Xsara har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Citroen modellerna i mars visas nedan

353 st. Berlingo har nyregistrerats

267 st. C3 har nyregistrerats

105 st. Jumpy har nyregistrerats

89 st. C5 Aircross har nyregistrerats

84 st. C3 Aircross har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken