Skrotade och nyregistrerade Toyota bilar Januari 2021

Här presenteras statistik för antalet skrotade och nyregistrerade Toyota-bilar i januari 2021. I januari har 433 Toyota lämnats för skrotning i Sverige, medan 2 011 har nyregistrerats. Diagrammet visar de 5 mest frekventa Toyota-modellerna som skrotats.

Drivmedel för skrotade Toyota i januari (redovisade)

337 st. Bensin

56 st. Mild-Hybrid Bensin

38 st. Diesel

2 st. Plug-in Hybrid Bensin

Drivmedel för nyregistrerade Toyota i januari (redovisade)

1 268 st. Mild-Hybrid Bensin

386 st. Plug-in Hybrid Bensin

194 st. Diesel

163 st. Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Toyota bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Toyota-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Toyota till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar har närmast försvunnit. Under jan har 433 st. Toyota strukits ur vägtrafikregistret medan 2 011 har nyregistrerats . I jan. skrotades totalt 12 311 personbilar, medan 22 911 nyregistrerades.

De 5 mest frekventa Toyota-modellerna som skrotats

I jan. har 111 st. Corolla skrotats

I jan. har 80 st. Yaris skrotats

I jan. har 66 st. Avensis skrotats

I jan. har 37 st. Prius skrotats

I jan. har 23 st. Aygo skrotats

De 5 mest frekventa Toyota-modellerna som nyregistrerats

I jan. har 737 st. RAV4 nyregistrerats

I jan. har 451 st. Yaris nyregistrerats

I jan. har 276 st. Corolla nyregistrerats

I jan. har 212 st. C-HR nyregistrerats

I jan. har 94 st. Aygo nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken