Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar november 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i november 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I november har totalt 580 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 799 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i november (redovisade)

481 st. Bensin

94 st. Diesel

5 st. Ethanol

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i november (redovisade)

242 st. Electric

190 st. Plug-in Hybrid Bensin

185 st. Bensin

124 st. Diesel

55 st. Mild-Hybrid Bensin

3 st. Natural Gas

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 6 780 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret medan 12 036 har nyregistrerats. I november skrotades 16 441 personbilar medan 23 295 nyregistrerades. Och under året har 174 496 personbilar skrotats medan 303 671 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i november visas nedan

265 st. Octavia har skrotats

169 st.Fabia har skrotats

107 st. Felicia har skrotats

10 st. Roomster har skrotats

10 st. Superb har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i november visas nedan

253 st. Octavia har nyregistrerats

242 st. Enyaq iV har nyregistrerats

135 st. Superb har nyregistrerats

66 st. Kamiq har nyregistrerats

32 st. Scala har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken