Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar augusti 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i augusti 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I augusti har totalt 656 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 785 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i augusti

535 st. Bensin

115 st. Diesel

4 st. Natural Gas

2 st. Ethanol

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i augusti

292 st. Bensin

164 st. Electric

108 st. Plug-in Hybrid Bensin

101 st. Diesel

67 st. Mild-Hybrid Bensin

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 4 996 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret, medan 9 475 har nyregistrerats. I augusti skrotades 17 372 personbilar, medan 22 181 nyregistrerades. Och under året har 125 712 personbilar skrotats medan 232 540 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i juli visas nedan

264 st. Octavia har skrotats

199 st. Fabia har skrotats

163 st. Felicia har skrotats

11 st. Superb har skrotats

9 st. Roomster har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i juli visas nedan

249 st. Octavia har nyregistrerats

164 st. Enyaq iV har nyregistrerats

121 st. Kamiq har nyregistrerats

59 st. Fabia har nyregistrerats

57 st. Superb har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken