Skrotade och nyregistrerade Kia bilar november 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Kia bilar i november 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Kia modellerna som skrotas. I november har totalt 198 Kia bilar lämnats för skrotning i Sverige, samt 2 674 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Kia modeller i november (redovisade)

93 st. Bensin

90 st. Diesel

9 st. Mild-Hybrid Bensin

4 st. Plug-in Hybrid Bensin

2 st. Electric

Drivmedel för nyregistrerade Kia i november (redovisade)

1 445 st. Plug-in Hybrid Bensin

777 st. Electric

271 st. Bensin

280 st. Mild-Hybrid Bensin

1 st. Diesel

Stort återvinningsvärde i uttjänta Kia bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Kia-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Kia till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 1 785 st. Kia strukits ur vägtrafikregistret, medan 27 481 har nyregistrerats. I november skrotades 16 441 personbilar medan 23 295 nyregistrerades. Och under året har 174 496 personbilar skrotats medan 303 671 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Kia modellerna i november visas nedan

65 st. Ceed har skrotats

29 st. Picanto har skrotats

26 st. Rio har skrotats

17 st. Sportage har skrotats

11 st. Niro har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Kia modellerna i november visas nedan

1 038 st. Ceed har nyregistrerats

692 st. Niro har nyregistrerats

355 st. EV6har nyregistrerats

224 st. Sorento har nyregistrerats

127 st. Picanto har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken