Vad gör jag med min trasiga bil?

Det är enkelt att bli av med en trasig bil numera. Är det ett gammalt fordon finns det en bilskrot i Göteborg som är beredd att köpa den. Även om bilen inte är körbar och den måste hämtas med bärgare. Ersättningen är lägre om skroten måste hämta den, jämfört om man lämnar bilen själv. Systemet med att bilproducenterna ska skrota bilar gratis har spelat ut sin roll. Eftersom i princip alla bilskrotar betalar en liten skrotpremie för att få in skrotbilar och det beror på bättre återvinningsvärde. Förr var det rosten som fick svenska folket att skrota bilen. Idag är det uteslutande kostnaderna för att laga den som är boven i dramat. Att söka upp en bilverkstad och laga den för 15 000 kr när fordonet endast är värt 5 000 kr är inte ekonomiskt försvarbart.

I och med att nästan alla skrotbilar har katalysator så finns det ett skrotvärde någonstans mellan 1 000 – 2 000 kr. Detta gäller även trasiga bilar. Har man möjlighet att själv lämna fordonet till skroten får man bäst betalt. Behövs hämtning dras det oftast bort 1 000 kr från ersättningen. Är skrotbilen långt från bilskroten kan avdraget vara större.

Antingen lagar du bilen eller så skrotar du den

Att skrota bilen i Göteborg med en liten skrotpremie kan vara en bättre affär. För att vara trygg på att fordonet skrotas ska man sälja till en auktoriserad bildemontering som utfärdar ett mottagningsbevis och som redogör avsikten med fordonet. Det man lämnar till bilskroten är registreringsbeviset del 2. Utan bilens handlingar kan man inte avregistrera bilen från Transportstyrelsens system. Om man säljer fordonet till ett företag och gör ägarbyte, då tillhör bilen företaget och de kan bestämma ödet för den även om de har lovat att fordonet inte ska säljas vidare etc. För att vara helt säker på att ditt trasiga fordon skall skrotas måste man göra affärer med seriösa aktörer som ger dig ett skrotintyg.