Skrota bil utan motor

Skrota bil utan motor är utanför bilproducenternas ansvar, att alla personbilar och lätta lastbilar under 3 500 kilo vikt ska skrotas kostnadsfritt hos en auktoriserad bildemontering. En reservation deklarerar ett villkor, Den uttjänta bilen måste vara komplett med original-katalysator på bilar nyare än 1989 årsmodell. Motorer är centrala reservdelar, som kan säljas som begagnade bildelar. En del topplock och oljetråg är av aluminium, som ökar värdet vid skrotning. Så en uttjänt utan motor minskar vinsten ordentligt med brist på 200-500 kg metaller.

Skrotning av uttjänta bilar är den primära funktionen för en bilskrot. Avlämning på skroten sker med registreringsbevis och fullmakt med utväxling av ett mottagningsbevis startas skrotning och återvinning, som numera nått 95 % av fordonets vikt. Ett skrotintyg skrivs till Transportstyrelsen för avregistrering före bilen töms på miljöfarligt avfall enligt bilskrotningsförordningens hårda anspråk. Vätskor, gasar, air-bags, batterier, hjul och viss elektronik hanteras och lagras som miljöfarligt avfall. Därefter pressas fordonsvraken ihop till paket för frakt till fragmentering, sortering av skilda metaller och råämnen för nedsmältning och återanvändning i industrin. Att skrota bilen i Göteborg ger normalt en bra betalning till bilägare som skrotar en komplett bil.

Att skrota bil som inte är komplett kommer vara svårare i framtiden. För att skroten skall kunna ta emot bilar som saknar exempelvis motor skall bilskroten kunna förklara för myndigheter var motorn tagit vägen. Detta beror på att många begagnade bildelar och skrotbilar exporteras olagligt. Eftersom skrotbilar och även vissa begagnade bildelar klassas som farligt avfall är det förbjudet exportera. Myndigheten vill att miljöfarligt avfall skall omhändertas här i Sverige.

Bilar utan motor kostar att skrota

Att skrota en bil utan motor medför antagligen bärgning och transport till en auktoriserad bilskrot. När en motor fattas är förmodligen katalysatorn, som finns på grenröret, borta. Det betyder, att skrotvärdet för återstående skrot är lägre än 0 kr efter frånräkning av återvinningskostnad. Så bilägaren, som ska överlämna fordon utan motor till bilskrot i Göteborg, måste räkna med en transportkostnad, där ersättning för den ej kompletta bilen saknas.

Skrotbilar som Volvo säljes i Göteborg till bilskrot

Skrotbilar som Volvo säljes i Göteborg till bilskrot

Det krävdes, att Miljövårdsverket satte upp hårda anvisningar innan någon ersättning erhölls för söndriga Volvo i Göteborg. När en bil, för 10 år sedan, inte kunde framföras längre övergick det till ett penningslukande börda utan chans till avyttring. För att undvika skrotutgiften till en skrotfirma ökade bildumpningar i Göteborg med välkända klimattrubbel. Läckage av bensin fördärvade mark och vattendrag på stora närmast liggande områden.

Alla fordon når inte bilskrotning i Angered

Alla fordon når inte bilskrotning i Angered

Betala eller att få betalt av bilskrot i Angered har alltid vållat vissa besvär. Förr i tiden då en bilskrot tog ersättning för skrotning och avfärda den från bilregistret på Transportstyrelsen bestämde sig flera fordonsägare illegal avstjälpning. Det var endast ägare av Mercedes, som hade möjlighet att överlämna och skrota en kasserad bil kostnadsfritt. Ännu kan man finna demolerade vrak gömda i skogarna. Men de verkliga åverkan syns inte.

Relaterade artiklar