Skrota bil utan motor

Skrota bil utan motor är utanför bilproducenternas ansvar, att alla personbilar och lätta lastbilar under 3 500 kilo vikt ska skrotas kostnadsfritt hos en auktoriserad bildemontering. En reservation deklarerar ett villkor, Den uttjänta bilen måste vara komplett med original-katalysator på bilar nyare än 1989 årsmodell. Motorer är centrala reservdelar, som kan säljas som begagnade bildelar. En del topplock och oljetråg är av aluminium, som ökar värdet vid skrotning. Så en uttjänt utan motor minskar vinsten ordentligt med brist på 200-500 kg metaller.

Skrotning av uttjänta bilar är den primära funktionen för en bilskrot. Avlämning på skroten sker med registreringsbevis och fullmakt med utväxling av ett mottagningsbevis startas skrotning och återvinning, som numera nått 95 % av fordonets vikt. Ett skrotintyg skrivs till Transportstyrelsen för avregistrering före bilen töms på miljöfarligt avfall enligt bilskrotningsförordningens hårda anspråk. Vätskor, gasar, air-bags, batterier, hjul och viss elektronik hanteras och lagras som miljöfarligt avfall. Därefter pressas fordonsvraken ihop till paket för frakt till fragmentering, sortering av skilda metaller och råämnen för nedsmältning och återanvändning i industrin. Att skrota bilen i Göteborg ger normalt en bra betalning till bilägare som skrotar en komplett bil.

Att skrota bil som inte är komplett kommer vara svårare i framtiden. För att skroten skall kunna ta emot bilar som saknar exempelvis motor skall bilskroten kunna förklara för myndigheter var motorn tagit vägen. Detta beror på att många begagnade bildelar och skrotbilar exporteras olagligt. Eftersom skrotbilar och även vissa begagnade bildelar klassas som farligt avfall är det förbjudet exportera. Myndigheten vill att miljöfarligt avfall skall omhändertas här i Sverige.

Bilar utan motor kostar att skrota

Att skrota en bil utan motor medför antagligen bärgning och transport till en auktoriserad bilskrot. När en motor fattas är förmodligen katalysatorn, som finns på grenröret, borta. Det betyder, att skrotvärdet för återstående skrot är lägre än 0 kr efter frånräkning av återvinningskostnad. Så bilägaren, som ska överlämna fordon utan motor till bilskrot i Göteborg, måste räkna med en transportkostnad, där ersättning för den ej kompletta bilen saknas.