Vad får man vid skrotning av bil?

Att skrota din bil är inte bara en ekonomisk fördel för dig utan också en miljövänlig åtgärd. Här är några viktiga aspekter att tänka på när det gäller vad du får vid skrotning av din bil:

 1. Mottagningsbevis från bilskrotaren:
  • Ett mottagningsbevis utfärdat av bilskrotaren är ett viktigt dokument. Det fungerar som bevis på att du har skrotat din bil och ger dig rätt till återbetalning av fordonsskatt.
 2. Återbetalning av fordonsskatt:
  • Om din bil har en årsskatt på mer än 4 800 kronor, har du möjlighet att ansöka om återbetalning hos Skatteverket. Det är viktigt att notera att ansökan bör göras inom ett år från det att du skrotade bilen.
 3. Återvinning och återanvändning av delar:
  • En av de viktigaste fördelarna med att lämna bilen till en auktoriserad bilskrot är möjligheten till återvinning och återanvändning av olika delar. De flesta delar på en bil kan återvinnas eller återanvändas, vilket minimerar mängden avfall och främjar en hållbar hantering av resurser.
 4. Material som kan återvinnas:
  • Metall, såsom stål, aluminium och zink, är vanliga material som kan återvinnas för att tillverka nya produkter.
  • Glas från vindrutor och bakrutor kan återanvändas för att skapa nya glasprodukter.
  • Plast från karosseripaneler och interiördelar kan återvinnas och användas för att skapa nya plastprodukter.
  • Textilier från säten och mattor kan också återanvändas för att tillverka nya textilprodukter.
 5. Miljöfördelar:
  • Genom att skrota din bil och bidra till återvinning eller återanvändning av dess delar minskar du mängden avfall som hamnar på soptippen.
  • Återvinning av material från skrotade bilar hjälper också till att minska behovet av att utvinna nya råmaterial och därmed bevarar naturresurserna.
  • Minskad användning av nya material och ökad återvinning bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser och andra negativa miljöeffekter.

Att skrota bilen i Göteborg blir därmed en del av en hållbar och miljövänlig process. Det främjar cirkulär ekonomi genom att material återanvänds och minimerar den negativa påverkan på miljön genom att minska avfall och utsläpp.

Vem tar emot skrotbilar?

Vem tar emot skrotbilar?

I Sverige finns det två huvudsakliga aktörer som tar emot skrotbilar och underlättar processen för bortskaffande och återvinning. Dessa aktörer inkluderar specialiserade företag, kända som bilskrotar, och bilproducenterna som har mottagningsställen för skrotbilar. Att förstå processen och möjligheterna till skrotpremie kan vara avgörande när du överväger att skrota din bil.

Vad kostar det och skrota bilen?

Vad kostar det och skrota bilen?

Majoriteten av svenska kommuner erbjuder kostnadsfri bilskrotning, vilket innebär att du inte behöver betala några avgifter direkt till bilskroten för att bli av med din gamla bil, så länge den är komplett. Du har flexibiliteten att välja mellan att själv leverera bilen till skroten eller att anlita en bärgare, där eventuella kostnader kan tillkomma eller om den saknar någon väsentlig bildel.

Fler artiklar