Hur säljer man bil till skroten?

Att sälja en bil till skroten är ett bra och ansvarsfullt sätt att bli av med en bil som tjänat färdigt. Avyttra alltid skrotbilen till en auktoriserad bilskrot för demontering och återvinning. Här är en steg-för-steg-guide för att sälja en bil till skroten:

 1. Bilens handlingar och id-kort:
  • Samla all nödvändig dokumentation, däribland registreringsbeviset del 2 för bilen. Du kan också behöva id-kort och eventuellt fullmakt, om du inte är ägare av bilen..
 2. Bedöm bilens skick:
  • Gör en ärlig bedömning av bilens skick. Notera eventuella skador, brister eller om några viktiga komponenter saknas. Detta hjälper skrotfirman att ge dig en korrekt uppskattning av bilens värde.
 3. Sök lokala Skrotar:
  • Använd online-sökningar, lokala kataloger eller rekommendationer för att hitta auktoriserade och pålitliga bilskrotar i närheten av vad du bor. Se till att de är auktoriserade och har tillstånd från Länsstyrelsen.
 4. Kontakta bilskroten angående ersättning:
  • Ring eller mejla flera bilskrotar för att höra om ersättningen för din bil. Förklara bilens skick och eventuellt värdefulla delar den kan ha. Var noga med att fråga om de har möjlighet att hämta bilen, om den inte längre fungerar att köra.
 5. Jämför ersättning och välj en bilskrot:
  • Jämför de priserna du får från olika bilskrotar. Tänk inte bara på det högsta priset utan överväg också eventuella avgifter, kostnader för hämtning och bilskrotens rykte och legitimitet.
 6. Bekräfta avlämnings- eller hämtningstid:
  • Om du har valt en bilskrot i Göteborg, bekräfta tid och plats för leverans eller hämtning. Om bilen är i körbart skick kan du själv transportera den till skrotfirman, annars kan du ordna för hämtning.
 7. Överlämna bil och underteckna papper:
  • Överlämna bilen till skroten på överenskommen tid och plats. Ta med all dokumentation och underteckna de nödvändiga papperen, som exempelvis registreringsbevis del 2.
 8. Avställning av fordonet:
  • Efter att bilen har överlämnats måste du ställa av fordonet. Vissa bilskrotar kan hjälpa dig med denna process.
 9. Få ersättning och bekräftelse om Skrotning:
  • Om bilskroten erbjuder ersättning för din bil, se till att du får betalningen. Annars bör du få ett mottagningsbevis som bekräftar att bilen har skrotats på ett lagligt och ansvarsfullt sätt.
 10. Avsluta försäkring:
  • Kontakta ditt försäkringsbolag för att avsluta bilförsäkringen. Se till att du har kopior av alla papper och intyg för dina egna register och som bevis på avslutad process.

Genom att följa dessa steg kan du sälja din bil till skroten på ett smidigt sätt. Att samarbeta med en auktoriserad bilskrot som skrota bilen i Göteborg är viktigt för att säkerställa att processen utförs enligt lagar och miljöregler.

Skrota en trasig eller defekt bil

Skrota en trasig eller defekt bil

Om du har en trasig eller defekt bil har du två möjligheter, antingen reparerar man bilen och behåller den eller så skrotar man den. Når man väljer att skrota bilen beror det oftast på att reparationskostnaden överstiger värdet på bilen. Men det finns även personer som väljer detta alternativ av miljöskäl.