Skrotade och nyregistrerade Skoda bilar juni 2021

Här presenteras statistik om antalet skrotade och nyregistrerade Skoda bilar i juni 2021. I diagrammet visas de 5 mest frekventa Skoda modellerna som skrotas. I juni har totalt 642 Skoda bilar lämnats för skrotning i Sverige samt 1968 har nyregistrerats.

Drivmedel för skrotade Skoda modeller i juni

539 st. Bensin

100 st. Diesel

2 st. Ethanol

1 st. Natural Gas

Drivmedel för nyregistrerade Skoda modeller i juni

642 st. Electric

568 st. Bensin

425 st. Plug-in Hybrid Bensin

196 st. Diesel

80 st. Natural Gas

Stort återvinningsvärde i uttjänta Skoda bilar

Naturvårdsverkets förordningar ”SFS 2007/185” till bilproducenterna samt ”Bilskrotningsförordningen SFS 2007/186” har bidragit till ett ökat intresse för Skoda-ägare att skrota bilen. I korthet innehåller direktiven krav på 95 procents återvinning av bilens vikt samt förbud att kräva betalning för skrotning av fordon upp till 3,5 ton totalvikt. I gengäld erhöll de auktoriserade bilskrotarna ensamrätt att utfärda skrotintyg för avregistrering hos Transportstyrelsen. Efter ett decenniums utvecklingsarbete har branschen lyckats nå ställt återvinningsmål, som även får innefatta återanvändning av begagnade bildelar. Och det har betytt att skrotbilarnas värde skjutit i höjden. Den ständiga reproduktionen av återvunnet järn, koppar och aluminium ger en lönsamhet, som kommer bilägarna till del. Ersättning, som bjuds i dag, är mångfalt större än den gamla indragna statliga skrotpremien. Så idag tjänar ingen på dumpning av skrotbilar i naturen.

Lämna din Skoda till en auktoriserad skrot när den är uttjänt

Men det krävs vissa förberedelser för skrotning hos en auktoriserad bilskrot i Göteborg. Senaste utgåvan av registreringsbeviset skall lämnas tillsammans med fordonet. En fullmakt krävs om fordonet lämnas in av någon annan än ägaren. Vid dödsbo gäller speciella regler. Legitimering skall ske när mottagningsbeviset lämnas ut. Det här dokumentet är ett kvitto för att ägaransvaret övergått till mottagaren och gäller som värdehandling till information om strykning ur vägtrafikregistret erhållits.

Konsekvensen har blivit att synen av övergivna gamla bilar närmast försvunnit. Under året har 3 766 st. Skoda strukits ur vägtrafikregistret, medan 8 022 har nyregistrerats. I juni skrotades 16 727 personbilar, medan 38707 nyregistrerades. Och under året har 94 215 personbilar skrotats medan 192 462 har nyregistrerats.

De 5 mest frekventa skrotade Skoda modeller i juni visas nedan

228 st. Octavia har skrotats

208 st. Fabia har skrotats

180 st. Felicia har skrotats

10 st. Superb har skrotats

5 st. Yeti har skrotats

De 5 mest frekventa nyregistrerade Skoda modellerna i juni visas nedan

640 st. Enyaq iV har nyregistrerats

426 st. Octavia har nyregistrerats

266 st. Superb har nyregistrerats

297 st. Kamiq har nyregistrerats

116 st. Kodiaq har nyregistrerats

KLICKA HÄR för att se statistik på övriga bilmärken